FORGOT YOUR DETAILS?

Muzeul Satului Bucovinean

Cu și despre Muzeul Satului Bucovinean. Sau despre cum veșnicia s-a născut la sat, acolo lângă nucul bătrân, sub streașina casei bătrânești sau sub colbul de pe uliță.
                 Ne e drag  să-l lăudăm și să spunem despre el că nu-i doar un alt muzeu în aer liber pe lista punctelor turistice de acest fel. De ce? Pentru că este unic în țara noastră: Prin arhitectura bucovineană veche, prin uneltele de-o seamă cu timpul așezate cu grijă, prin instalațiile țărănești care doar așteaptă să  le fie suflat colbul, și mai cu seamă prin oamenii care-i calcă pragul, căci aceștia o dată ajunși acolo se transformă pentru un timp în feciori și fete ale satului, că nu-i cu chip să găsești vreo deosebire între sat și Muzeul Satului.

iana_sanziana_2016-63-copy

Șase hectare de viață a satului adunate la un loc, un loc care nu doar că-ți spune, dar îți și arată cum e traiul, în toate momentele și locurile lui cele mai importante. Dacă nu ai ști că fiecare casă sau anexă a fost adusă bucată cu bucată din satele Bucovinei, și refăcută în muzeu, ai zice că petica aia de sat a fost ocolita de forfota orașului și lăsată acolo. Așa, numai bun să ai unde să-ți poți purta picioarele și sufletul desculțe. Că de cum intri pe poartă, calci parcă-ntr-o altă lume. Poți vedea crâșma satului care-și așteaptă oamenii, atelierul de olărit cu pereții lui stropiți de lut, moara căreia-i mai trebuie doar un suflu și-ar porni , fierăria unde mai miroase a fum, țesătoria cu poveștile ei între ițe, biserica de lemn în care ești o țâră mai aproape de Dumnezeu. Toate astea și-o-ntreagă viață de om care-ți trece prin fața ochilor. În Muzeul Satului Bucovinean asta-i aparte. Viața care-ți trece prin fața ochilor: botezul, cununia și mai apoi  moartea, ca s-ajungă destoinică și bună de povestit nepoților.

iana_sanziana_2016-87

Muzeul Satului Bucovinean e viu, căci fiecare fir de iarbă, fiecare frunză și fiecare om care-a trecut vreodată pe-acolo ar ști să-ți spună povestea lui. Fiecare casă te primește călduros, încă de când intri, să-ți hodini oasele între pereți care păstrează imaginea satului chiar așa cum era ea.
Și-apoi, tot anul, Muzeul Satului Bucovinean e gazdă pentru tot felul de evenimente cu iz de vechi. De exemplu, pe timp de vară copiii și, de ce nu,  chiar turiștii, pot învăța mai multe meșteșuguri tradiționale practicându-le chiar în cadrul atelierelor lucrative din muzeu, în cadrul atelierelor de creație ”Micii Meșteșugari”. De asemenea, tot la muzeu se adună să-și laude frumusețile o sumedenie de oameni talentați, la ”Târgul meșterilor populari”. Mai mult decât atât, anul acesta ne-a fost și nouă gazdă de Sânziene, când ne-am luat cămășile vechi și-am fost să le lăudăm și să le descifrăm poveștile, la Iana Sânziana, eveniment ajuns la cea de-a patra ediție. Despre restul evenimentelor și lucrurilor frumoase ce au loc la Muzeul Satului Bucovinean, te lăsăm să afli singur. Noi am putea povesti la nesfârșit despre farmecul locului, dat de oamenii care îl îngrijesc. 

Și dacă te-am convins că merită să-ți porți picioarele prin Muzeul Satului Bucovinean, el te-așteaptă să-i treci pragul, și de acolo să iei Bucovina cu tine, oriunde.
Când? De marți până duminică, de la 10:00 până la 18:00 pe Aleea Cetății, Suceava.
Tarifele percepute sunt:

Muzeul Satului Bucovinean – adulti

– elevi,studenti*

6 lei/pers.

2 lei/pers.

 Evenimente (Spectacole,Târguri etc)

– adulti

– elevi,studenti*

3 lei/pers.

 1 leu/pers.

 

iana_sanziana_2016-100

Foto: Lăcrămioara Gavrilovici
Text: Moroșanu Ancuța Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP